luni, 14 decembrie 2009

Despre rucsac

TIPURI DE RUCSACURI


Rucsacurile le găsim sub diferite forme, culori şi mărimi.Desi oferta este mare, totuşi îi putem clasifica. O asemenea clasificare se face după funcţia lor şi anume:


1. rucsacuri de tură / escaladă

2. rucsacuri de trekking / călătorie

3. rucsacuri “geamantan”

4. rucsacuri de 1 zi / călătorie

5. rucsacuri pentru biciclişti si skateboard


1. Rucsacuri de tură / escaladă


Au în principiu până la 50 de litri volum si sunt solizi dar uşori. Datorită unei incărcări mai mari, au adeseori sistemul de purtare din materiale mai uşoare. Aceste rucsacuri sunt concepute pentru drumuri mai grele dar si escaladă, numai dacă greutatea este bine repartizată.


2. Rucsacuri de trekking / călătorie


Au până la 80 de litri şi chiar mai mult. Sistemul de purtare este rigid şi solid, partea care este în contact cu spatele este căptuşită cu materiale moi. Rucsacuri mai au beţe de aluminiu dar şi câteodată plăci din materiale sintetice pentru a stabiliza cat mai mult sarcina. Acest tip de rucsac se poate încărca ori numai pe sus, sub capac, ori prin partea frontală. De cele mai multe ori, accesul la încărcare se face prin ambele variante. Aceste rucsacuri sunt concepute pentru ture de 1 săptămână si chiar mai mult.


3. Rucsacuri “geamantan”


Rucsacuri de călătorie din materiale groase si solide. Incărcătura este fixată în interior cu ajutorul unor chingi sau sfori. Au o mulţime de mânere iar ei pot sta în orice poziţie fără ca umplutura să se destabilizeze.


4. Rucsacuri de 1 zi / călătorie


Au până la 30 de litri. Au spatele cam întărit pentru ca umplutura să nu se facă ghem la spatele omului iar bretelele au formă anatomică. De regulă au canale de aerisire sau o plasă “de separare” ca să fie evitată o traspiratie abundentă. Se poate include şi un sistem de hidratare.


5. Rucsaci pentru biciclişti şi skateboard


Aceleaşi caracteristici ca la rucsacurile de 1 zi, însă mai au prevăzute ceva buzunare speciale pentru pompa, scule-chei, sistem de prindere al caştii.


ATENTIE:

Un sistem de purtare trebuie să urmărească mişcarea naturală a corpului, nu să o împiedice. Rucsacii fără nici un fel de întărire la spate sunt flexibili, dar nu sunt recomandaţi pentru a căra greutăţi. Cei cu întărituri repartizează bine sarcina, dar împiedică mişcarea naturală a corpului. Toate aceste lucruri trebuie să le avem în vedere la achiziţionarea rucsacului.


MĂRIMI


La mărimi, voi trece nu rucsacurile mici / mari…etc , ci lungimea spetelui pentru că foarte multe rucsacuri au un sistem de reglaj special:


Femei: XS= 38-42 cm, S=42-46 cm, M=46-50 cm und L=50-54 cm

Bărbaţi: S=46-50 cm, M=50-54 cm, L=54-58 cm und XL=58-62 cm


Distanţa este măsurată între osul iliac şi a 7-a vertebră cervicală.



CRITERII DE CALITATE


Un rucsac nu este un samar pentru măgari. Şi aici există diferite criterii de caliate care joacă un rol important. Foarte mulţi vor să se bucure de rucsac mult timp, fără să renunţe la calitate sau randament.


Cusăturile curate, chingi bune precum şi fermoare care se deschid uşor dar să fie şi solide, să se poată manevra cheiţa şi cu mănuşi. Bretelele să fie de formă anatomică, în forma literei „S”; se împiedică astfel alunecarea bretelelor peste umeri.

Materialul rucsacului nu are voie să fie moale; mai degrabă să fie cât mai rigid. Cusătura să aibă cam 8-10 paşi la 2,5 cm. Mai multe puncte / paşi ai acului de cusut ar duce la sfâşierea materialului (cel mai bun este cordura, care este un nylon...ar fi diferenţă între nylon şi polyester), mai puţini paşi nu garantează o cusătură de calitate. La toate acestea se adaugă un strat impermeabilizator pe partea interioară a materialului (interiorul rucsacului).


Toate chingile de pe faţa rucsacului să ofere acces uşor la echipamentul care se ataşează şi să nu se încurce una cu alta, adică să putem scoate un obiect fără să fim nevoiţi a scoate un alt obiect pentru a ajunge la ce dorim.


ÎMPACHETAREA CORECTA A RUCSACULUI


Asta a fost o problemă acum ceva timp, când existau rucsacii aceia „raniţă”. Rucsacul se împachetează începând de la fundul lui; aici îşi au locul lucrurile medii in greutate (sac de dormit). Se va umple bine fundul rucsacului pentru a asigura stabilitate dar şi pentru a împiedica alunecarea restului umpluturii care ar destabiliza rucsacul, respectiv centrul de greutate.


Apoi urmează împachetarea în corpul principal al rucsacului, cea mai importantă zonă a rucsacului. Aici îşi au locul cele mai grele obiecte (haine, mancare, primus, articole de igienă, etc). Pentru a stabiliza umplutura se recurge la ajutorul chingilor de compresie, se mai pot adăuga buzunare laterale. Aici se pun obiectele la care trebuie să ai acces rapid (pelerina de ploaie, lanterna, harta, trusa medicală de urgenţă).

Apoi urmează capacul, unde sunt obiecte de valoare(GPS, documente, mobilul, busola dar şi altele...uşoare).
Ca o regulă generală, obiectele grele trebuie să fie aşezate în interiorul rucsacului cât mai aproape de spatele omului, undeva spre umeri unde se află centrul de greutate al rucsacului. Nu se pun obiecte grele mai sus de umeri dar nici mai jos, altfel rucsacul te trage înapoi şi se consumă energie degeaba numai pentru a-ţi menţine echilibrul.

Exista mai multe tipuri de aranjament, cu greutatea aflându-se jos, imediat deasupra sacului de dormit. Acest aranjament ar fi recomandat spun unii, numai pentru trekking pe teren plat.


ÎNGRIJIRE ŞI PROTECŢIE


Ca orice material, daca se udă, trebuie să ne îngrijim să îl uscăm bine, nu se depozitează ud in locuri calde şi umede, putregaiul atât aşteaptă. Nu se spală rucsacul cu o perie tare de paie, nu se folosesc detergenti puternici (dero). Există detergenţi speciali pentru spălare, se poate folosi la curăţat un săpun pentru copii, o cârpă sau o perie moale din păr de porc.


Rucsacul se agaţa de chinga special creată pentru uscare. Indiferent de material, este bine ca pe parcursul ieşirii la munte să fie impregnat rucsacul cu spray de impermeabilizare sau să se foloseasca husa de protectie la ploaie, mai ales pe vreme umedă.


GREUTATEA RUCSACULUI


Este important ca rucsacul să nu cântărescă mai mult de 20% din greutatea noastră. În foarte puţine cazuri se poate accepta o greutate de 30%. Cine depăşeşte cifra, trebuie să verifice din nou „lista”. Să luăm în calcul inclusiv propria greutate a rucsacului.

Greutatea depinde de mulţi factori:


- mărimea grupului: cu cât grupul este mai mare, cu atât greutatea pe care trebuie s-o care fiecare este mai mică.

- tipul turei: turele cu cortul presupun o greutate mai mare decât turele din cabană în cabană.

- durata turei: cu cât tura este mai lungă şi există mai puţine puncte de aprovizionare, cu atât mai mult va semăna rucsacul nostru cu un buncăr.

- anotimp: cu cât mai cald, cu atât mai uşor; cu cât mai frig, cu atât mai greu devine rucsacul.


Acest articol a apărut in urma unor dorinţe de a avea o privire de ansamblu asupra unor echipamente. Nu doresc sa redescopăr America prin ceea ce am scris, ci numai de a grupa anumite informaţii obţinute individual, de pe internet, încercând sa fiu cât mai obiectiv, să scot la lumină unele lucruri, în general ştiute. Am consultat review-uri ale producatorilor, ale drumeţilor şi am încercat sa le aduc la un numitor comun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu