luni, 14 decembrie 2009

Norme cu privire la functionarea cabanelor turistice(Ghidul cabanelor) Gh.Epuran.1962

Rezumat ,deoarece nu are rost sa va plictisesc cu vorbaria.Chiar daca e o carte din 1962,nu s-au schimbat multe.Cine stie,sa completeze in rubrica desemnata comentariilor.





*ART.1 - Turistii sositi sunt obligati sa prezinte actele de identitate si sa dea lamuriri suplimentare pt a fi inscrisi in registrul de vizitatori.

*ART.2 - Turistii vor fi cazati in dormitoare,separat pe sexe,acolo unde capacitatea cabanei permite.Pot fi cazati in aceeasi camera cei casatoriti sau parintii cu copiii.

*ART.3 - Pastrarea linistii este obligatorie intre orele 23-7.In cazul sosirii unor turisti dupa ora 23,stingerea se va da la maximum 2 ore de la sosire,in acest interval se serveste masa,se face dezechiparea,totul in liniste pt a nu-i deranja pe ceilalti turisti.Parasirea cabanei inainte de ora 7 se va anunta din ajun cabanierului si plecarea se va face in liniste.

*ART.4 - Turistii au obligatia de a pastra curatenia in interiorul cabanei dar si pe terenul inconjurator.Dupa desteptare turistii au obligatia sa repuna in ordine inventarul dormitorului.

*ART.5 - Nu este permis turistilor :

-fumatul in dormitoare comune si servirea mesei in dormitoare

-schimbarea inventarului camerelor si folosirea lui in afara camerelor

-practicarea jocurilor de noroc pe sume de bani.

-prezentarea la cabana in stare de ebrietate

-spalarea bocancilor in chiuvete

-incrustarea numelui pe mobilierul cabanei

-schimbarea destinatiei veselei si a tacamurilor sau deteriorarea lor

-folosirea primusurilor sau a spirtierelor in cabana sau in imediata apropiere

-supraincalzirea sobelor

-folosirea de echipamente electronice la reteaua cabanei fara acordul

cabanierului

*ART.6 - Administratorul bazei,fiind raspunzator de bunurile pe care le are in primire este responsabil si cu folosirea lor in conditii normale.Orice stricaciuni datorate turistilor ,adica pagubele aduse,se vor plati imediat cabanierului la tariful existent la cabana. Totul se face cu proces verbal cu 2 martori.Turistii ceilalti sunt obligati sa-i acorde ajutor cabanierului in aplicarea normelor de functionare.

*ART.7 - Turistii care au asupra lor obiecte care intra in inventarul cabanei sunt obligati sa-l anunte pe cabanier de existenta lor atat la sosire cat si la plecare.

*ART.8 - Tarifele pt deservirea turistilor sunt afisate la loc vizibil iar pt fiecare suma cabanierul trebuie sa elibereze chitanta.

*ART.9 - Personalul cabanei este obligat sa acorde turistilor primul ajutor in caz de nevoie si sa organizeze actiuni de salvare ori de cate ori este cazul.Pot participa si turisti incercati prezenti la cabana.

*ART.10 - In cazuri exceptionale : noapte,viscol,ploaie,furtuna,accidente sau la cabane izolate sau la cele de altitudine,personalul cabanei are obligatia sa acorde adapost turistilor indiferent de ora,chiar daca toate locurile sunt ocupate.Se vor respecta prevederile art.1. Turistii veniti neanuntati vor parasi cabana in cazul venirii unor grupuri anuntate,iar personalul cabanei are obligatia sa anunte acest lucru cu cel putin 24 h inainte.

*ART.11 - In functie de regimul cabanei,turistii pot fi serviti cu alimente in urmatoarele conditii :

-bufet la orice ora pana la ora stingerii

-la cantina se serveste la orele stabilite pt mese

-la cabanele izolate sau cele de altitudine,sau daca exista turisti adapostiti impotriva intemperiilor,se serveste ceai la orice ora.

*ART.12 - Orice nemultumire se va inscrie de catre turisti in condica de sugestii si reclamatii,pe care personalul cabanei are datoria sa o prezinte.

*ART.13 - Daca turistii nu vor respecta normele,incalcarile acestea se vor raporta institutiei din care fac parte

*ART.14 - Cabanierii au obligatia sa evacueze turistii scandalagii sau care deterioreaza inventarul in mod voit,apeland la organele statului.Pentru reclamatii,turistii se mai pot adresa primariilor sau Oficiului National pt Turism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu