luni, 14 decembrie 2009

Urmele animalelor salbatice

Ideea acestui articol mi-a venit in urma unui schimb de mesaje pe privat. Cineva imi spunea ca nu poate deosebi urma de lup de cea de caine. Am ajuns la concluzia ca de fapt nu toti se pricep sa "citeasca" urmele. De aceea m-am hotarat sa sciu, mai ales ca vine iarna si urmele se pot vedea usor.



Vroiam sa scriu mai ales despre diferenta intre urma de lup si cea de caine, insa nu strica si altele.





1) LUP





Diferenta intre urma de lup si cea de caine este urmatoarea: cel mai sigur ne uitam la felul in care sunt dispuse urmele celor 4 pernite in totalitatea urmei. Daca numerotam pernitele (vezi poza) de la 1 la 4. Pernitele 1 si 4 sunt ale degetelor laterale si pernitele 2 si 3 ale pernitelor mijlocii.



La lup, tiparul urmei este mai lung decat la caine. Pernitele 1 si 4 (cele laterale) nu ajung decat la baza pernitelor 2 si 3 (cele mijlocii), care par sa fie in prelungirea pernitelor laterale. De aceea, urma lupului este mai lunga decat a cainelui. In mare, urma cainelui este rotunda spre ovala iar a lupului este aproape dreptunghiulara si putin ascutita in varf datorita imprimarii ghearelor din fata.





Urma lupului

In poza a doua, am desenat conturul pernitelor cu ajutorul calculatorului pentru a se vedea exact forma lor. La caine, pernitele 2 si 3 sunt foarte apropiate si cele laterale (2 si 4) depasesc marginea inferioara a pernitelor mijlocii. In afara de asta, la lup, ghearele sunt imprimate mai apropiat, la caine sunt mai raschirate.


De regula, urma lupului are dimensiunile de 10-13 cm X 7-8 cm.



Mai sunt unele detalii pentru a ne da seama daca urma intalnita este de lup:



- la lup, urma partie este o insiruire de urme exact cum stau margelele pe ata, una dupa alta. Datorita faptului ca lupul merge in trap intins, fara devieri de la directie (ca si cum ar merge spre o tinta data), urma partie se poate intinde pe distante mari sub forma de linie dreapta.



- la caine nu se intampla asa, cainele se opreste si deviaza de la traseu, mirosind o tufa, facand pipi...



- la lup, nu se vede decat cate o urma, una dupa alta, cum am spus, insirate ca margelele pe ata.

- la caine apar urme in zig-zag, ele fiind dispuse de o parte si de alta a unei linii imaginare.

- de obicei, unde sunt urme de acest fel sa ne gandim daca e probabil sa fie de caine. Un caine nu are ce cauta in mijlocul padurii, pe creasta, mai ales iarna.



- de regula, lupul urmeaza caprioarele si cerbii in migratia lor. Putem fi siguri ca e "calcatura de lup" atunci cand vedem urme de cerb/caprioara si pe langa ele aceste urme.





ATENTIE!



Chiar daca sunt mai multi lupi, nu vedem decat cate o urma insirata inaintea noastra, asa cum am spus. Ei merg 'in sir indian' dar la primul obstacol aparut (copac prabusit, stanca, gard, etc), sirul se destrama, fiecare lup depasind obstacolul sarind prin alta parte ca apoi sa reia formatia de sir indian. Datorita acestui fapt putem afla numarul de lupi.



Urma lupului este mai prelunga decat a cainelui, ca o adaptare la mersul prelungit (poate merge 50 Km / noapte). Urma lupoaicei este si mai lunga.





2) ALTELE





De multe ori putem descoperi resturile unui animal consumat de altul. Pe langa urmele lasate in terenul moale, praf, zapada, felul rapitorului poate fi dedus si din ramasitele gasite. Se stie ca ursul si mai rar vulpea sau lupul isi ingroapa victima superficial. Dihorul si nevastuica nu consuma victima pe locul unde au rapus-o ci o cara spre un adapost (tufa, bustean, craci). Muscatura mustelidelor este intotdeauna la ceafa, mancand creierul si burta pasarii. Vulpea cand gaseste un cuib, nu consuma ouale pe loc, ci le cara unul cate unul la o oarecare distanta, fiecare in alt loc, cuibul ramanand intreg. Pe locul unde vulpea a mancat ouale, raman cojile sparte cu margini adanc ferastruite. La dihor sau nevastuica raman cojile cu marginile netede si ele cara ouale toate intr-un singur loc.



In urma pisicii salbatice care a prins o pasare nu raman decat penele frumos retezate. Restul prazii nu-l ingroapa iar ouale le mananca direct pe cuib. Pe victimele rasului apar deseori urme de gheare pe spate si greaban, iar el mananca de obicei partile moi, gatul si maruntaiele.



Cainele si lupul mananca ouale chiar pe cuibul distrus, iar daca victima a fost un mamifer, resturi de carne si oase raman numai daca victima a fost mai mare decat foamea rapitorului. 100% din cazuri, lupul incepe sfasierea prazii de la burta, cautand resturile nedigerate de iarba, bogate in vitamine.



In unele situatii putem avea surpriza sa vedem urme care inconjoara un copac, in cerc strans. Sunt de caprior, care isi fugareste consoarta in perioada de rut. La cerb, putem observa cum isi freaca de pomi tineri coarnele pentru a scapa de catifeaua acoperitoare.





Ce mai este de spus? Lupul are un fel particular da a manca. El inghite victima cu tot cu blana, copite, resturile blanii putand fi observate in excremente, uneori putem vedea si dinti.





Sper ca acest articol sa faca putina lumina in descifrarea semnelor gasite de noi in turele noastre. Macar din punct de vedere informativ si va las sa va delectati cu alte 2 imagini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu