luni, 14 decembrie 2009

O metoda de orientare mai putin stiuta

Orientarea dupa Luna si ceas

Este o metoda putin cunoscuta publicului.Este folosita numai noaptea pentru aflarea directiei N-S.La inceput este mai greu de facut orientarea,dar cu timpul,datorita experientei si exercitiilor repetate,orientarea se face cu o acuratete mare si in timp scurt.

* Se imparte din vedere discul Lunii in 12 parti,apreciindu-se cate parti sunt vizibile. Daca Luna "creste"(are forma literei D,adica are curba vizibila spre dreapta),numarul de parti vizibile apreciat se scade din ora la care se face observatia.

* daca Luna "scade"(are forma inversa literei D,avand curba vizibila spre stanga),

atunci numarul de parti vizibile se aduna la ora la care se face observatia.

Suma sau diferenta astfel obtinuta,ne va indica ora la care Soarele se va gasi in acel loc,in care la ora observarii se afla Luna.Considerand Luna drept Soare,se obtine directia Sud,asa cum se determina in cazul orientarii dupa Soare si ceas.

Singurul dezavantaj este ca nu toate noptile sunt cu Luna.

NOTA : cand e Luna plina sau Luna noua,se considera ca se vad 12 parti:la patrar 6 parti.De multe ori,din Luna sa vade mai mult de jumatate,adica are o curbura mai mare(stanga/dreapta) so o curbura mai mica in partea opusa.Partile vizibile,8-9,se aduna sau se scad din ora la care se face observatia tinand cont de curba cea mai mare.



Am prezentat aceasta metoda pt ca e putin stiuta si consider ca merita sa intre in randul cunostintelor noastre,fie numai pt a ne distra,sau pt cei pasionati de aceste metode.

In continuare o sa prezint si metoda orientarii cu ceasul si Soarele pt cei care nu o stiu , dar si pt cei care au uitat-o.

Orientarea cu ceasul si Soarele

Se indreapta acul orar in directia Soarelui,tinand ceasul paralel cu solul. Linia imaginara,bisectoare,care imparte unghiul dintre acul orar si ora 12 , ne va indica Sudul.

Ex : este ora 14.Se indreapta acul orar indicand cifra 2 spre Soare.Tragem o linie (bisectoare) imaginara intre acul orar si cifra 12 => Sudul e in directia orei 13,respectiv cifra 1 de pe ecranul ceasului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu