luni, 14 decembrie 2009

Bocancul

In ultima vreme au aparut tot felul de intrebari despre echipament, semn ca nu toata lumea cunoaste cum sa isi aleaga echipamentul. Acest articol este destinat celor care isi aleg pentru prima oara bocancii pentru parcurgerea unui traseu montan.

Incep simplu, prin a spune ca bocancul este o parte indispensabila de echipament; multa lume nu realizeaza importanta acestui segment din echipamentul propriu. Am introdus si cate o poza care sa exemplifice diferenta de constructie a bocancilor si implicit a destinatiei lor, pentru ca uneori constati ca ai facut o alegere proasta atunci cand ai cumparat bocancii...de acest lucru iti dai seama numai pe traseu. Pozele sunt numai ca titlu informativ de prezentare, nu e vorba de numele unor firme.

Trec peste "istoria" bocancului, neavand acum toate datele necesare prezentarii. Ar fi fost interesant acest aspect, dar intentia mea este alta in momentul de fata, o prezentare a bocancului in mod general.


CE TREBUIE AVUT IN VEDERE INAINTE DE CUMPARARE

- sa avem o idee generala despre ce trasee dorim sa parcurgem; astfel vom evita sa achizitionam bocanci neadecvati.

-durata excursiei are o influenta majora in a alege bocancii

-anotimpul in care parcurgem traseul

Un simplu calcul ne va da raspunsul: cu cat traseul este mai greu, pe o perioada mai lunga in care pot aparea intemperii si cu cat se trece inspre sezonul de iarna, bocancul va fi mai greu, mai gros si mai rigid ca sa reziste. Nimeni nu isi doreste sa il "lase bocancii" pe traseu. In acelasi timp trebuie evitat sa se creada ca un bocanc destinat sezonului de iarna este bun si vara, sau invers.


TALPA

In alegerea tipului de incaltaminte se pleaca in primul rand de la talpa. In functie de destinatia bocancului si de anotimpul in care se foloseste, talpile si constructia incaltamintei difera. Pentru vara este recomandata o talpa flexibila si aderenta. Cu cat se extinde folosirea bocancului in celelalte anotimpuri, cu atat talpa devine mai rigida si avand calupurile mai mari ajungand ca in anotimpul de iarna sa aiba o rigiditate maxima pentru o buna stabilitate pe zapada. De asemenea, talpa, prezinta la bocancii de iarna "sina pentru coltari", o constructie speciala si intarita pentru montarea coltarilor. Este vorba de un "sant" in varful bocancului si la calcai, este o proeminenta a talpii in care se propteste clapeta coltarilor (vezi articolul scris de Mike "pioletul si coltarii")


FATA BOCANCULUI

Si fata bocancului sufera modificari in functie de tipul de traseu. Pentru vara se foloseste in general piele in combinatie cu materiale sintetice, Cordura sau Kevlar. Fata bocancului trebuie sa fie "dintr-o bucata", sa aiba cat mai putine cusaturi iar limba sa fie unita de fata ca sa nu intre apa pe la sireturi. Cu cat este un traseu mai dificil sau altitudinea mai mare (stanca/grohotis) cu atat fata bocancului este mai groasa ca sa ne apere de pietre, umezeala si frig si prezinta si o galosare din material rezistent. O fata subtire si moale este pentru mers usor, la padure.

Nu am ce sa fac, trebuie sa comentez putin in ansamblu tot bocancul. Un bocanc usor (talpa subtire, piele subtire) este bun pe trasee usoare spre medii unde pasajele mai dificile sunt scurte. In general este bun pentru o iesire scurta de cateva zile. Daca planificam o iesire mai lunga, involuntar ne gandim ca vom intampina destule capricii ale vremii si chiar ne facem ganduri sa nu ramanem desculti pe munte din cauza ruperii bocancului. De aceea vom alege un bocanc mai rezistent, cu talpa mai groasa si mai rigida, o fata mai groasa...de unde rezulta si o greutate sporita a bocancului. Ne facem ganduri ca ne va fi greu cu ei in picioare...fals! Drumul pe munte nu-i totuna cu mersul pe asfalt. Apropierea pe munte se poate face cu o incaltaminte usoara si comoda care nu cantareste mare lucru. Avantajele unui bocanc mai rezistent se vor vedea rapid la prima ploaie, baltoaca, frig sau teren mai greu.

Cu cat vrem sa extindem folosirea bocancului in sezoanele mai reci (toamna, iarna) cu atat el devine mai butucanos si mai greu, deoarece se folosesc materiale mai groase. Este necesar acest lucru pentru a ne feri de intemperii.

Iarna, spre surprinderea multora, este avantajos un bocanc greu. De ce? Ofera o stabilitate mai mare pe zapada, poti "infige" bocancul in zapada, constructia lui solida te fereste de fracturi sau luxatii, se pot fixa diferite echipamente specifice sezonului de iarna (schiuri, coltari, rachete de zapada). Cel mai mare avantaj al unui bocanc greu este protectia oferita impotriva frigului si IMPIEDICAREA ALUNECARII, care alunecare ne va face sa obosim teribil datorita fortarii muschilor de la picior. Stabilitatea deplasarii pe zapada este esentiala!La inceput este mai greu cu ei pana te obisnuiesti; pe urma te poti felicita ca i-ai cumparat!

Bocancii de vara sunt improprii mersului iarna, alegeti bocanci de iarna. Sunt mai scumpi dar daca aveti ganduri de viitor, merita investitia. Daca mergeti numai ocazional, nu riscati la trasee de altitudine sau la distante mai folosind bocancii de vara!

Nici bocancii de iarna nu ofera o protectie totala impotriva intemperiilor. Poti avea surprize sa gasesti gheata pe ei in diminetile de iarna, daca nu-i intretii. In unele prospecte scrie ca au fost tratati cu solutii, deci nu se da cu nimic pe ei, altfel se strica impermeabilitatea. Acum au aparut diferite solutii care ne scutesc de aceasta dilema.

O alta categorie a bocancilor de iarna sunt "plasticii". Sunt de plastic, cum sunt claparii de schi. Singura lor problema identificata de unii oameni este faptul ca transpira in ei (prin plastic nu trece aburul) si se cam simte frigul. Fireste, asta depinde de purtator. In schimb nu se prinde gheata de ei...la utilizare neatenta se pot sparge daca lovim stanca.
Ultimul sfat: cel mai bine cumparati dupa ce probati si nu uscati bocancii langa surse de caldura gen foc sau calorifer/soba.

Nu am spus nimic despre captuseli, membrane...acest lucru a fost dezbatut pe forum mult timp, existand multe pareri pro/contra membranei si nu am dorit sa intru in acest subiect iarasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu