Numai dupa o noapte cu somn linistit suntem gata de aventura a doua zi.O garantie pt. acest lucru e alegerea corecta a sacului de dormit.Si nu mereu sacii cu raportul greutate/caldura sunt alegerea cea mai buna.Conform acestui raport,multe firme fac saci atat de stramti ca nu te poti odihni(mai putin material=mai putina greutate).Putini oameni,care nu se misca noaptea in somn,se simt bine in acesti saci,dar pt. majoritatea oamenilor nu sunt potriviti: daca te misti,presezi umplutura,apar locuri reci iar un somn bun ramane un vis.
SACI DE PUF
Umplutura de puf are cel mai bun raport greutate/caldura,se comprima puternic,are viata lunga,ofera cel mai bun comfort.De aceea,ei sunt de cele mai multe ori cea mai buna optiune.
# Umplutura- puful provine de cele mai multe ori de la gasca sau rata.Pe langa puf,umplutura contine si pene care o stabilizeaza .Cu cat fulgii sunt mai mari,cu atat umplutura e de mai buna calitate.Fulgii proveniti de la animale adulte(1,5 ani) sunt mai rezistenti decat cei proveniti de la pui.Sa fim mereu atenti ca umplutura sa fie data mereu in greutate si nu in volum(15 g puf are acelasi volum cu 85 g pene).Puterea de umplere se da in CUIN (cubic inch-16,387 cc / uncie-28,35 g)
# Constructia- O umplutura de calitate nu formeaza singura un sac bun.Ea trebuie stabilizata prin modul de constructie al sacului,altfel aluneca si murim de frig.Sacii buni se construiesc in sistem fagure,adica 50-130 camere dispuse pe verticala si orizontala.Sa fie mai mult puf la picioare spate si umeri.Sacii de puf cu camere transversale,nu sunt recomandati cecat vara la altitudini mici.
SACI CU UMPLUTURA SINTETICA
In opozitie cu sacii de puf,cei cu umplutura sintetica nu se umezesc,se usuca considerabil mai repede(daca se uda accidental) si izoleaza chiar uzi pana la un anumit punct.Cu ei se poate dormi fara izopren pe pamantul gol daca e uscat,asta datorita umpluturii.Alte avantaje : mai usor de spalat datorita umpluturii,mai ieftini pt. ca risipa de material e mai mica.
# Cand folosim sacii cu umplutura sintetica?
- ture pe jos sau bicicleta in regiuni unde predomina umezeala(regiuni de coasta,paduri tropicale)cand nu e posibilitatea aerisirii corespunzatoare a sacului de puf.
- ture cu barca sau caiac-ul.
- regiuni in care microbii pot distruge puful(jungla).
- cand innoptezi fara cort iar dimineata apare roua.
- singura alternativa pt. cei alergici la puf.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu