* Articol dedicat celor care pleaca prima oara la o tura de munte in adevaratul sens al cuvantului.
Stiu ca s-a scris mult pe tema asta; totusi o sa abordez situatia putin altfel pentru ca altii sa nu afle pe propria piele ceea ce am aflat noi.
Unii spun ca elementul de supravietuire numarul 1 este cortul. Eu as spune ca estecapul. Tot vazand la TV unele stiri de ani si ani incoace dar si intalnirile cu oamenii de pe trasee, am ajuns la urmatoarea concluzie: accidentele apar cel mai des datorita ATITUDINII pe care o au turistii fata de tura. Indiferent de motivul care-i poarta pe carari de munte, observ ca nu-si iau nici cele mai mici masuri de siguranta. Asa se face ca ii culege Salvamontul ca pe afine, pe cei norocosi. Poate ca nu stiu ce trebuie! Am bagat de seama ca placerea asta de a merge pe munte se invata "din tata in fiu", numai pe poteci montane. Din pacate si aici, sa zic asa, politia, pompierii si salvarea apar dupa un eveniment cum se intampla prin orase. Pe scurt, mai intai patesti ceva, apoi inveti.
Lucrul acesta trebuie sa se schimbe.
Cele mai multe probleme apar pe drum, datorita unei organizari care lasa de dorit. Cand ma refer la organizare, ma refer la o "logistica" a oricarei ture fie ea cat de usoara. In mod logic, fiecare are in cap o idee despre tura -unde mergi, cate zile si altele- insa unele lucruri scapa atentiei noastre, din pacate unele fiind foarte importante.
1) PREGATIREA TUREI
Dupa ce ne-am hotarat unde si cat timp vom merge:
- cineva de acasa sa stie tot itinerariul propus
Motiv: daca se intampla ceva,are cine sa anunte echipa de salvare daca banuieste ca s-a intamplat ceva rau, lucru necesar mai ales daca nu luam cazare undeva.
- verificarea starii de sanatate: se poate sa suferim de ceva care se agraveaza la efort sustinut. Lucru necesar mai ales la ture lungi.
- verificarea echipamentului minim obligatoriu: bocanci, haine de schimb, lanterna(pe cat posibil frontala), pelerina de ploaie,trusa medicala, haine mai groase pentru vreme rece, geaca sa aiba neaparat gluga.
Echipamentul de munte este in general acelasi, variind de la un anotimp la altul. Pentru munti mai inalti ar fi bine sa nu lipseasca manusile si caciula.
- ar fi bine sa nu se plece intr-o tura lunga fara o iesire de incalzire mica.
-nu in ultimul rand: obtinerea de informatii cat mai multe despre zona si traseul stabilit:
harti, articole, descrieri, jurnale de pe site sau din alte surse de incredere. Asa ne vom face o imagine generalizata despre traseu.
- stabilirea unei ratii de alimente care sa ne ajunga 2 zile in plus, in caz ca vom ramane blocati undeva. De asemenea, sa se tina cont ca neobisnuit cu efortul si conditiile de munte, vom manca mai mult decat de obicei.
2) TRASEUL PROPRIU-ZIS
Inainte de a te angaja in traseu sa ai in vedere urmatoarele:
- verificarea atenta a duratei traseului(spatele hartii) si stabilirea orei de plecare in functie de ea. De regula ar fi bine sa ajungi la destinatie cu 1 ora inainte sa se intunece.
Motiv: nu cunoastem traseul, evitam ratacirea pe timp de noapte, mai avem timp sa pregatim ceva pentru noapte. Ora de plecare e foarte importanta; de regula se pleaca dimineata deoarece avem timp sa parcurgem o mare parte din traseu pe timp favorabil. Sa avem grija sa ne luam o marja de siguranta in ceea ce priveste durata traseului; pentru un traseu de 6 ore sa avem alocat din zi cam 8-8,5 ore. Motivul ar fi: necunoasterea traseului si modului cum reactioneaza corpul la efort sustinut. Sa nu se confunde o plimbare prin parcul orasului nici macar cu o poteca de cal, nicidecum cu o poteca de la 2000 m inaltime. E foarte posibil sa apara mici probleme care sa ne intarzie: mici accidente, starea precara a traseului, lipsa de marcaj, ploaie, oboseala si lungirea popasului, cainii de la stana...Aceste informatii se obtin de la prima cabana, de la turisti, de la localnici, informatii pe care e neaparata nevoie sa ne obisnuim sa le cerem.
- sa avem un "plan de salvare". Pentru traseul propus, trebuie neaparat sa stim totul despre el: de unde pleaca, unde ajunge, timpul alocat, intersectarile cu alte trasee. Avand aceste informatii de baza vom sti cum sa ajungem la un adapost sigur in caz de ceva necazuri.
Daca avem cazare la cabana:
- anuntarea cabanierului de traseul propus; ora de plecare si ora de sosire estimata.
Motiv: daca se intampla ceva neprevazut(accident, pierderea traseului, etc), cineva stie de noi si va anunta echipa de salvare.
- respectarea intocmai a indicatiilor primite.
- abaterea de la traseul stabilit e o greseala. Indiferent de motiv nu trebuie sa te abati de la traseul stabilit. Daca vrei totusi sa o faci, anunta cabanierul la plecare: "ma plimb pe acolo si eventual si pe dincolo".
Motiv: in caz de ceva, degeaba te cauta cineva ca nu te va gasi. Tu ai spus ceva, ei te cauta acolo unde ai spus, dar tu esti cu totul in alta parte. Sa ai in vedere ca de multe ori nu ai semnal la mobil sau se descarca bateria mai repede decat crezi. Sau pur si simplu reteaua ta nu are acoperire acolo, distanta mai mare de 18 km pana la releu.
- sa fii atent la traseu. Mereu exista puncte de reper dupa care poti ghida o eventuala echipa de salvare daca va fi nevoie.
- unde e poteca ingusta sa te uiti la ea, nu admiri pasarele in timp ce mergi. La cea mai mica neatentie te poti trezi cu o intindere, luxatie sau cine stie ce os rupt in urma unei caderi. Daca vrei sa admiri peisajul, te opresti, te uiti, pornesti din nou.
- la intoarcerea din traseu anunta cabanierul de sosirea grupului.
Motiv: bunul simt. In afara de asta, din diferite motive, poate trece cu vederea sosirea voastra si daca e iubitor de oameni poate alerta echipa de salvare degeaba. Trebuie spus totul la intoarcere, mai ales evenimentele neplacute. Sa nu treceti cu vederea fapte ca acestea: dupa un somn de 2 ore(binemeritat) sa va aduceti aminte ca ati trecut pe langa cineva cu piciorul rupt pe care nu l-ati putut ajuta dar ati promis ca veti anunta la cabana. Poate sta omul in ploaie rece la 3-5 grade afara. Din pacate s-au intamplat asemenea lucruri. Mai grav, daca persoana e din grupul vostru.
- pe cat posibil sa respecti regulile cabanei.
- daca intamplator innoptezi in refugiu: chiar daca sunteti putini si refugiul este gol, nu va apucati sa desertati rucsacul in "pat" punand lucrurile intr-un colt din alt pat sau sa le lasati imprastiate ca sa le aveti la indemana.
Motiv: poti avea neplacuta surpriza ca la miezul noptii sa apara un grup si te vor trezi sa-ti strangi lucrurile. Din motiv de spatiu. Din acelasi motiv, s-ar putea sa ai o surpriza si mai mare: sa ti se propuna sa dormi afara, mai ales daca ai cort. E o regula nescrisa, asa ca ai grija ce ECHIPAMENT ai.
3) PLECAREA ACASA
- plecarea acasa sa fie in ziua propusa. Se vor evita astfel acasa certuri si interziceri de ture in viitor. Daca intarzii din cine stie ce motive, incearca sa anunti.
-sa ai in vedere ca ajungerea la tren sa fie linistita. Adica sa ai in vedere sa pleci la timp ca sa nu grabesti pasul peste masura.
Motiv: risc de accidente pe traseu
-sa ai notat pe hartie ora de plecare a trenului, asta se face la sosire. Neobisnuit cu mersul trenurilor, e posibil sa uiti ora pentru ca te-ai uitat in fuga pe afis. Exista riscul sa fugi dupa el sau sa-l pierzi iar alta legatura nu e decat peste 12 ore in unele cazuri.
ALTELE
-daca sus pe creasta/platou e timp nefavorabil, nu incerca sa urci pe jos.
Motiv: o sumedenie de argumente contra pe care nu le enumerez,ar fi mai lungi decat articolul in sine. Ma rog, unul singur: te arunci in bratele mortii.
- daca vezi pe un indicator este trecut un timp anume pana la urmatorul punct de pe traseu, inmulteste aceasta cifra cu 3.
- traseele se calculeaza in ore(pe poteci lucrate): cam 300-350 m diferenta de nivel /ora
- la urcus, factorul principal este efortul. La coboras, acest factor este atentia.
- renunta de la bun inceput sa mergi neinsotit pe trasee de mare atractie,care sunt dificile de regula.Este foarte posibil sa ramai blocat.
-daca nu stii traseul, nu schimba ruta din cine stie ce motiv; risti sa ramai in traseu fara posibilitatea de a urca sau cobora. E foarte posibil sa nu te poti descurca fara echipament special pe care nu-l ai.
- o catarare in joaca pe un versant poate parea ispititoare. Dupa ce esti la o oarecare inaltime fata de poteca iti dai seama de prostia facuta. Desi ti s-a parut usor de urcat, cand e vorba de coborat, bagi de seama ca e imposibil fara riscuri majore. atunci iti dai seama ca legea gravitatiei functioneaza si pentru tine. Regula valabila si pentru poteci, mai ales daca sunt umede si incaltari adecvate nu ai.
-alte lucruri mai sofisticate, precum catararea, vara sau iarna, se invata in cursuri speciale si se foloseste alt echipament. Ar trebui sa te interesezi daca traseul dorit nu "cere" folosirea unui astfel de echipament.
-cunoasterea semnalului international de urgenta.
INCHEIERE
Un dusman perfid al turistului este panica. a ne pastra calmul, a judeca orice situatie in liniste, a cantari toate posibilitatile pentru a o alege pe cea mai buna si mai potrivita momentului respectiv, este o mare calitate a turistului. Aceasta calitate se formeaza si se educa.
Drumetia de munte inregistreaza victime mai ales din cauza propriilor noastre ambitii, ignorante si imprudente; accidentele din munti nu au niciodata alte cauze, muntele fiind prietenul nostru daca stim sa umblam si mai ales daca putem.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu